2014. február 28., péntek

Romok, virágok és csalódottság (Riport Kijevből)

Rengeteg friss virág és mécses a Majdanon és a legkeményebb harcok helyszínén, a Függetlenség teréről a kormánynegyedbe vezető Insztitutszka utcán. 


Kijev, Ukrajna, Viktor Janukovics, Majdan, Julija Timosenko, Vitalij Klicsko, ukrán tüntetések,

Az emberek egy héttel a több mint nyolcvan halálos áldozatot követelő véres összecsapások után most is folyamatosan róják le kegyeletüket az elesettek sok-sok emlékhelye előtt.

A kormánynegyed felől az Insztitutszka utcán lefelé haladva a Majdan felé, a még lezárt utcarészen - ahol a tüntetők közül a legtöbben vesztették életüket vagy sebesültek meg -, és végig a járda lakóházak felőli szélén, a derékmagasságig érő, fél méter széles betonpadka tele virágokkal és mécsesekkel. A téren, a Függetlenség emlékmű körül hatalmas körgyűrűben ugyancsak virágok és mécsesek.

Az utcában lévő barikádok nagy részének már csak a maradványai vannak, csak közvetlenül az utca és a tér között épült áll még erősen. Ott a tüntetők önvédelmi egységeinek tagjai egy szűk bejáraton át engedik a térre az érkezőket.

A főtér egyik oldalán a tüntetők elleni rendőri ostrom közben lángra lobbantott barikád, a rajta elégetett gumiabroncsok füstje több négyzetméternyi fekete nyomott hagyott az épületek falain.

Kijev, Ukrajna, Viktor Janukovics, Majdan, Julija Timosenko, Vitalij Klicsko, ukrán tüntetések,

A Majdanon a színpad mögötti sátorvárosban már nyoma sincs a sürgés-forgásnak, az állandó harci készültségnek, az optimista elszántságnak. Az emberek zöme komor, arcukon gondterheltség és némi csalódottság látszik. Egy kisebb csoport verődött össze a sátrak között a kialakult politikai helyzetről hevesen vitatkozó három-négy ember körül. Néhányan közbeszólnak, de a többség inkább csak hallgatja a vitát.

Volodimir, aki a politikai tudományok doktora, a Kijev-Mohila Akadémia munkatársa, de magánemberként van jelen a Majdanon, elmondta: a Majdan tüntetői között sok a csalódott, akinek egyáltalán nem tetszik az új kormány összetétele. Úgy érzik, az eddig ellenzékben lévő politikusok felhasználták őket, hogy kormányra jussanak.

Olyan személyeket láttak volna szívesen a posztokon, akiket a több mint három hónapja tartó tüntetések alatt megismertek, akikben megbíznak.
A tüntetők között többeknek van doktori címük, szakértői bizonyos területeknek, mások vállalatvezetők, akiknek van tapasztalatuk abban, hogyan irányítsák beosztottaikat. Ez a tapasztalat jól hasznosítható egy minisztérium irányításához. Fontos, hogy ők nem a korrupcióval és a rossz, régi beidegződésekkel átszőtt politikai elitben élnek, mint az új kormánytagok többsége - fejtette ki.
A téren álló újévi fenyő vázáról eltűnt Julija Timosenko hatalmas portréja. Egy húszas éveinek végén járó katonatiszt - aki az első sorokban volt a belügyi erőkkel vívott harcokban - elmondta, hogy azért szedték le a volt kormányfő arcképét, mert benne is csalódtak. Amikor kiszabadult a börtönből, azt ígérte, hogy képviseli a nép, a Majdan tüntetőinek érdekeit, nem felejti el, mekkora szolgálatot tettek, hányan áldozták életüket, egészségüket hazájukért, a demokratikus változásokért. Ehelyett viszont eltűnt a közéletből.
Tisztelem Timosenkót, nagyra értékelem azt, amit korábban próbált az országért tenni, de ő is egy oligarcha, egy elavult rendszerhez szokott politikus. Eljárt az idő fölötte - tette hozzá.
Közben egy szónok a színpadon a Krími Autonóm Köztársaságban élőkhöz szólt. "Ti is közénk tartoztok, egy nép, egy állam vagyunk" - üzente oroszul a terület többségében orosz ajkú lakóinak.

Egy Krímből érkezett férfi szerint a dél-ukrajnai autonóm köztársaságban kialakult feszültséget mesterségesen gerjesztik, mégpedig nyilvánvalóan Moszkvából. Meggyőződése, hogy az ott élők többsége - beleértve az orosz nemzetiségűeket is - nem akar változást.
Nem akarnak egy másik országhoz, Oroszországhoz tartozni, a terület független állammá válása pedig teljesen irreális. Ráadásul Ukrajna sem engedheti meg magának jelenlegi gazdasági helyzetében, hogy lemondjon a félszigetről, amelynek elsősorban turisztikai bevételei jelentősek. 
Ukrajna csaknem 23 éves függetlensége alatt felnőtt a Krímben egy nemzedék, amely ennek az országnak az állampolgáraként képzeli el a jövőjét - tette hozzá.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.

Forrás: MTI