2014. február 23., vasárnap

Ukrán szabadság: Janukovics menekülése, Timosenko szabadulása

Szabadon távozott a harkivi kórházból Julija Timosenko 2011-ben bebörtönzött volt ukrán kormányfő, aki több mint két év után szombat délután nyerte vissza szabadságát, majd újságírókkal közölte, hogy indul a május 25-re kiírt előre hozott elnökválasztáson.


erőszak, Kijev, Majdan, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko, Julija Timosenko,

Viktor Janukovics államfő ellenzékének vezéralakja lánya társaságában és hívei ujjongása közepette távozott a kórházból, ahol kezelték.

A politikus, aki kerekes székben hagyta el a kórházat pártja, a Haza honlapján közzétett nyilatkozat szerint kijelentette, hogy a diktatúra elesett Ukrajnában. 
Országunk mától újra láthatja a napot és az eget, a zsarnokság véget ért!
A hatalom és a tiltakozók közötti összecsapásokban meghalt tüntetőkre utalva úgy fogalmazott, mindent meg kell tenni azért, hogy haláluk ne legyen hiábavaló.

A 450 fős ukrán parlament 322 szavazattal szombat délben fogadott el határozatot Timosenko szabadlábra helyezéséről. 

Timosenkót 2011-ben ítélték hét év börtönbüntetésre az Oroszországgal kötött, Ukrajna számára előnytelen gázszerződés miatt, de az ellenzék és az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette az ítéletet. Rossz egészségi állapota miatt a volt kormányfő többször kezelésre szorult a börtönben töltött idő alatt. Szabadon engedésének híre is kórházban érte a politikust.

Timosenko a Majdanon

Timosenko biztos abban, hogy hazája a közeljövőben csatlakozik az Európai Unióhoz, ami szavai szerint mindent megváltoztat majd. Hősöknek nevezte a tüntetőket, és Janukovics felelősségre vonására szólított fel. A szombaton szabadon engedett ellenzéki politikus erről az után beszélt, hogy este megérkezett Kijevbe.


erőszak, Kijev, Majdan, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko, Julija Timosenko,

Az ukrán ellenzék aznap szabadon engedett vezéralakja kerekes székben ülve szólt a Janukovics hatalomból való távozását követelő több tízezres tömeghez.

"Hősök vagytok, ti vagytok a legjobb dolog Ukrajnában" - mondta felfokozott hangvételű felszólalásában. A tüntetőket arra buzdította, hogy maradjanak a téren, és tartsanak ki a végsőkig. 
Ha valaki azt mondja, hogy befejeztétek küldetéseteket, és hazautazhattok, s a többit majd mások folytatják helyettetek, ne higgyétek el egyetlen szavát sem! Addig, amíg végig nem viszitek az ügyeteket az utolsó lépésig, senkinek nincs joga elmenni innen. Azért, mert ti változtattatok meg mindet. Nem a politikusok, nem a képviselők és a nem a külvilág. Senki rajtatok kívül ezt nem tudta volna véghezvinni - hangsúlyozta.
A politikus arra szólította fel a népet, hogy Janukovicsot és a környezetéhez tartozó embereket "hozzák a Majdanra".

Leszögezte, hogy a nép nem bocsátja meg a vérontást, és a felelősök a "legkegyetlenebb" büntetésben részesülnek majd. "Évszázados szégyen lenne, ha megbocsátanánk nekik" - hangoztatta Timosenko.

Az ellenzéki politikus kijelentette: garantálja, hogy mindent tudni fog a kulisszák mögött folyó politikáról. "Kezeskedem azért, hogy senki ne áruljon el benneteket" - szögezte le.

Kijevbe érkezve a sajtónak adott első interjújában könnyes szemmel jelentette ki: "A legnagyobb boldogság számomra egy bűnözők nélküli, új Ukrajnába érkezni". Szavai szerint csak egy dologra vágyik, hogy az új vezetés, amelyet "a legjobb emberek, a legjobb hazafiak" vérük és életük árán segítenek hatalomra, semmilyen körülmények között ne ismételjék meg azt, amit a nép által megdöntött diktatórikus hatalom elkövetett.

"A legfontosabb, hogy méltóvá váljunk azoknak az emlékéhez, akik életüket áldozták" - jelentette ki Timosenko.

Az elmúlt napokban a hatalom és a Janukovics elnök távozását demonstrálók közötti összecsapásokban meghalt tüntetőkről szólva a Haza párt vezéralakja is követelte a tettesek felelősségre vonását, hogy így tisztelegjenek azok előtt, akik "életükkel fizettek Ukrajna függetlenségéért".
TÉMÁBA VÁG:

Napközben az ukrán parlament határozatban vonta meg a bizalmat Viktor Janukovics államfőtől, és május 25-re kiírta az előrehozott elnökválasztást. Janukovics államcsínynek nevezte a döntést, hollétéről azóta továbbra is ellentmondásos hírek keringenek.

A törvényhozás szombaton többek között új elnököt, új belügyminisztert választott és határozatot fogadott el Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő szabadon engedéséről. A volt ukrán kormányfő délután távozhatott szabadon a harkivi kórházból, ahol kezelték. A szabadon engedett Julija Timosenko közölte: indul az államfői posztért.

Uniós politikusok és a Fehér Ház üdvözlik Timosenko szabadulását

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szabadulását. Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.

erőszak, Kijev, Majdan, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko, Julija Timosenko,

Az Európai Bizottság részéről Viviane Reding alapjogi és igazságügyi biztos még kora délután adott hangot örömének, szintén a Twitteren. Azt írta: Julija Timosenko kiszabadul, új remény a demokráciának Ukrajnában. Később a délután folyamán még egy üzenetet tett közzé, amelyben hangsúlyozta: az, hogy Ukrajnában május 25-re, az európai választások idejére tűzték ki az előre hozott elnökválasztást, annak a jele, hogy Ukrajna jövője a társulás az Európai Unióval.

Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.

"A változás beköszönt Ukrajnába. Tisztelet a békés tiltakozóknak, és arra kérek mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmat" - zárja közleményét Schulz, aki szerint Ukrajnában jelenleg a helyzet nagyon képlékeny.

Üdvözölte a volt ukrán kormányfő szabadon bocsátását Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is, miután Timosenko pártja, a Haza is a jobbközép, konzervatív pártokat tömörítő európai pártcsaládhoz tartozik. Daul szerint Timosenko mindenki számára a büszkeség és az inspiráció forrása a néppártban.

"Szabadulása óriási elégtétel, nem neki és családjának, hanem mindenkinek, aki hisz a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság európai Ukrajnájában" - fogalmaz közleményében a francia politikus, aki azt is közli, hogy a néppárt kiáll minden ukrán mellett, aki egy demokratikusabb, virágzó, európai Ukrajna híve.

Az Egyesült Államok üdvözli Timosenko szabadon engedését a Fehér Ház szombati nyilatkozata szerint.

Washington a kijevi fejleményekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy azok közelebb vihetnek az erőszak beszüntetéséhez, az alkotmányos változáshoz és az előre hozott választások megtartásához.

A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok együttműködik szövetségeseivel és Oroszországgal egy erős és demokratikus Ukrajna támogatásában.

Nagy-Britannia és Németország az új ukrán hatalmat támogatja

A brit és a német külügyminiszter megállapodott arról, hogy egyesítik erőfeszítéseiket az új ukrán hatalom támogatása érdekében. "Frank-Walter Steinmeirrel megállapodtunk abban, hogy támogatjuk Ukrajna új kormányát" - jelentette be Londonban William Hague brit külügyminiszter.

A felek erőfeszítéseket tesznek arra is, hogy "meggyőzzék a Nemzetközi Valutaalapot a Kijev számára olyannyira szükséges pénzügyi segítségnyújtásról" - tette hozzá Hague.

Janukovics leváltása


Az ukrán parlament szombati döntése szerint Viktor Janukovics nem képes ellátni feladatait, ezért elmozdította tisztségéből a Kijevből az éjszaka folyamán Harkivba menekült államfőt, egyben választást írt ki május 25-re. 


erőszak, Kijev, Majdan, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

450-ből 328 képviselő szavazta meg a bizalmatlansági indítványt. Még saját pártjának képviselői közül is sokan ellene szavaztak.

A parlament Valentin Nalivajcsenkót az Ütés párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat, Volodimir Zamant a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Viktor Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.

Korábban az ukrán államfő kijelentette, nem hajlandó lemondani, nem fogadja el az "illegitim" parlament döntéseit, jelezte, nincs szándékában Ukrajnát, az ország területén maradva mindent megtesz azért, hogy az ország ne szakadjon szét. Szerinte banditák terrorizálják Ukrajnát, a kijevi eseményeket pedig banditák államcsínyének minősítette.

A Harkivban tartózkodó Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Egy helyi televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, még mindig ő Ukrajna törvényes elnöke. Azt is közölte, hogy egyelőre az ország keleti felében marad.

Állítása szerint autójára rálőttek, ennek ellenére kijelentette, hogy nem fél. "Sajnálom a hazámat" - mondta az UBR televíziónak.

erőszak, Kijev, Majdan, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko, Julija Timosenko

Az ellenzéket gengsztereknek nevezte, akik terrorizálják az országot. Az elnök tudatta, Ukrajna délkeleti részét bejárva az a szándéka, hogy személyesen találkozzon az emberekkel. Leszögezte, hogy a kijevi törvényhozás által az utóbbi órákban elfogadott törvényeket nem írja alá.

A belügyi szolgálatok és a hadsereg még Janukovic leváltása előtt jelezték, hogy nem avatkoznak be az országot sújtó belpolitikai válságba, így remélhetőleg nem lesz több vérontás Kijevben.

Vége van Janukovics elnökségének Vége van Viktor Janukovics elnökségének - állapította meg Alekszej Puskov, az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke szombaton.

Puskov a Twitter mikroblogon azt írta: Janukovics Kijev melletti "rezidenciájára bárkit beengednek, ő elmenekült, az őrség elmenekült, a személyzet szétszéledt. Az elnök működésének sajnálatos vége (ez)".

Puskov egy hivatalos orosz küldöttség tagjaként részt vett Harkivban a délnyugat-ukrajnai régiók, valamint a Krím-félsziget és az ott lévő Szevasztopol város képviselőinek kongresszusán. Puskov az Interfax orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a tanácskozáson magukat képviselő ukrajnai régiók jelentik az ország stabilitásának támaszát. Szerinte Kijevnek meg kell hallgatnia a harkivi kongresszus résztvevőit, hogy elkerüljék a politikai válság éleződését.

Az orosz duma külügyi bizottságának vezetője arról számolt be, hogy a harkivi kongresszus résztvevői az egységes és független Ukrajna megőrzése mellett álltak ki. Azt is kijelentették, hogy készek szembeszállni a felfegyverzett szélsőségesekkel.

A moszkvai politikus elmondta, hogy Harkivban meglehetősen feszült a helyzet, 1-1,5 ezer maszkos, sisakos, botokkal, mellvéddel felszerelkezett ember érkezett más régiókból. Szerinte nagy a veszélye annak, hogy a mindaz, ami Kijevben történt, átterjedhet más régiókra, ha a lvivi fegyverraktárakban megszerzett fegyverekkel rendelkező csoportok át akarják majd venni a hatalmat Kelet-Ukrajnában.

Moszkvából Harkivba menesztette képviselőjét az orosz törvényhozás felsőházának elnöke is. Valentyina Matvijenko Mihail Margelovot, a Szövetségi Tanács külügyi bizottságának elnökét küldte a délkeleti ukrán régiók kongresszusára. A politikus szerint a tanácskozás megmutatta, hogy a Majdan (a kijevi főtéren tüntetők) és az ukrán parlamenti ellenzék nem képviseli az ukrán nép többségét.

Mihail Margelov szerint a jelenlegi helyzetben népszavazás teremtené meg az ukrajnai politikai reformok törvényességét.

Nem tudni, hol van Janukovics

Ellentmondásos hírek jelentek meg Viktor Janukovics hollétéről: az egyik ukrán televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról adott hír, hogy az ukrán elnök Oroszországba repült, más források szerint viszont nem sikerült elhagynia az országot, a határőrök feltartóztatták és most Donyeckben van.

Olekszandr Turcsinov házelnök közben bejelentette, hogy a Donyeck megyei hatóságok az ukrán-orosz határon feltartóztatták Viktor Psonka leváltott főügyészt és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi minisztert, akik fegyveres testőrök kíséretében próbálták elhagyni Ukrajnát.

Az ukrán határszolgálat pedig megerősítette, hogy elhagyta az országot és Oroszországba távozott Viktor Janukovics elnök két hű embere, Mihail Dobkin, a harkivi adminisztráció vezetője, valamint Hennagyij Kernesz, a kelet-ukrajnai város polgármestere.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon is, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI