2014. február 13., csütörtök

Marius 2: újabb zsiráfmészárlás van kilátásban

Nem a legszerencsésebb dolog manapság zsiráfnak lenni Dániában, s ha ráadásul még Mariusnak is hívnak, minden okod megvan az aggodalomra: dacolva a hatalmas közfelháborodással, egy másik dán állatkert is azt tervezi, hogy elpusztítja hétéves, szintén Marius nevű zsiráfját, hogy a helyébe egy nőstényt hozzanak.


beltenyészet, Dánia, fajfennmaradás, zsiráf, állatkert, állatvilág, Marius
A Jyllands Park Zoo Mariusa.
Újabb zsiráf élete került veszélybe Dániában, miután a Jyllands Park Állatkert jelezte, eltávolítanának egy hím zsiráfot, hogy a helyébe egy nőstényt hozzanak - idézi a The Guardian-t a HVG.

A helyzetet még kísértetiesebbé teszi, hogy a vasárnap nagy nyilvánosság előtt feldarabolt, oroszlánok elé vetett 18 hónapos koppenhágai példányhoz hasonlóan ezt az állatot is Mariusnak hívják, ami teljes véletlen. A két állatkert nem tudott az egyezésről. A még életben lévő Marius a park egykori állatorvosáról kapta a nevét.

A Jütland-félszigeti állatkert egyik gondozója elmondta, hogy ha egy nőstény zsiráffal is gyarapszik az állományuk, és az európai állatkertek szövetsége nem talál másik helyet a régebbi példánynak, akkor kénytelenek lesznek megölni "a második Mariust" is, mert nem engedhetik meg, hogy a két hím állandóan verekedjen a nőstény kegyeiért.

Az állatkert vezetőségét az sem zavarja, hogy világszerte 27 ezer ember írt alá petíciót a már kivégzett koppenhágai példány megmentéséért, 62 ezren követelik az intézmény bezárását, sőt, az állatkert személyzete halálos fenyegetést is kapott.

A Jyllands Parkban azt mondják, ők ugyanezt tették volna, bár abban még nem biztosak, hogy szintén a nyilvános kivégzés mellett döntenek-e.

A koppenhágai állatkert szerint egyébként Marius elpusztítására azért volt szükség, hogy elkerüljék a beltenyészet kialakulását. Az állatkert döntését korábban az Európai Állatkertek ás Akváriumok Szövetségének szabályzatával indokolta: állítólag sok hasonló géneket hordozó zsiráf van már a szövetség fajmentő programjában. Az állatkert szóvivője, Tobias Stenbaek Bro hangoztatta, hogy a kontinens legtöbb felelős állatparkja tagja a szervezetnek, amely a fajok sokszínűségének megőrzéséért dolgozik.

A koppenhágai zsiráfborjú elpusztítása nemcsak azért keltett megütközést, mert egy makkegészséges, fiatal állatot lőttek fejbe a beltenyészet megakadályozására hivatkozva, hanem azért is, mert Mariust a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára darabolták fel és etették meg az állatkert oroszlánjaival.

A kis zsiráf megölése után az állatkert igazgatója és más alkalmazottai halálos fenyegetéseket kaptak. A legnagyobb dániai állatvédő szervezet, a Dyrens Beskyttelse ugyanakkor védelmébe vette az állatkertet, szerintük is természetes, hogy egy faj megmentése céljából olykor feláldoznak egy-egy példányt.

Ha ennek a nyugat-dániai állatkertnek sikerül beszereznie egy nőstény zsiráfot, akkor a hétéves Marius nem maradhat náluk, és mivel új helyet nehezen találnának neki, ebben az esetben is az állat elpusztítása a legvalószínűbb opció.

Ramzan Kadirov csecsen elnök bejelentette: befogadná az állatot, és személyesen garantálná, hogy az jó körülmények közé kerül az Oroszországhoz tartozó kis kaukázusi köztársaságban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.