2014. február 24., hétfő

Letartóztatási parancsot adtak ki Janukovics ellen

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség - közölte Facebook-oldalán Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter hétfőn, hozzátéve, hogy Janukovicsot tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni.


erőszak, Julija Timosenko, Kijev, Majdan, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko   Bővebben: http://www.vhegy.com/#ixzz2uENZ9o42

A posztjáról eltávolított államfő hollétéről különböző értesülések látnak napvilágot az ukrán médiában. Elmenekülése óta nem tudni, hol tartózkodik.

Elterjedt a híre, hogy állítólag a Krím-félszigeten van, ahol már őrizetbe is vették. Ezt azonban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) nem erősítette meg.

Az SZBU tevékenységének felügyeletével megbízott Valentin Nalivajcsenko és Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter eközben a Krími Autonóm Köztársaság fővárosába, Szimferopolba érkezett, Nalivajcsenko szavai szerint rövid munkalátogatásra.

Facebook-bejegyzésében Avakov az ukrán lakosságot a Janukovics menekülésével kapcsolatos információkról is tájékoztatta.

Eszerint Janukovics Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének és őrségének kíséretében a hétvégén Kijevből helikoptereken a kelet-ukrajnai Harkivba repült. Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet később az ukrán média ismertetett, majd helikoptereken a donyecki repülőtérre utazott. Megérkezve átszállt kíséretével két chartergépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy elhagyják az országot Oroszország irányába.

Ezt követően autókonvojban a Krím-félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban. Janukovics, értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával, sietve a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott.
Nalivajcsenko és én akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában álltak meg - írta Avakov.
Testőreinek egy része ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics írásba adta, hogy lemond az államfőnek járó őrségről, majd maradék testőreivel és Klujevvel együtt ismeretlen irányba távozott. Forrás: MTI