2014. február 24., hétfő

Ledöntötték az utolsó Lenin-szobrot Kárpátalján

Ledöntötték Kárpátalja utolsó köztéri Lenin-szobrát ismeretlenek hétfőre virradóra az ukrán-magyar határ mellett fekvő Csapon.


Lenin-szobor, szobordöntés, Ukrajna, Kárpátalja, Csap,
Arccal a földnek. 
A négy méter magas, több tonnás Lenin-emlékművet, amely a kisváros nyugdíjas otthona előtti téren állt, feltűnés nélkül döntötték le az éj leple alatt.

Helyszíni beszámolók szerint sem a nyugdíjas otthon, sem a környező házak lakói nem észleltek semmi rendkívülit, de többen terepszínű ruhát viselő embereket láttak a környéken.

Lenin monumentális szobrát az 1970-es évek közepén állították fel a korábban a Szovjetunió nyugati kapujaként emlegetett Csapon, eredetileg a nemzetközi vasúti pályaudvar előtti téren, a szovjet politikai rendőrség, a KGB helyi székházának szomszédságában.

A szobor talapzatra helyezését daruskocsival végezték, dróthuzal segítségével. Mivel sokszori próbálkozásra sem sikerült biztonságosan felemelni a fekvő emlékművet, a daru kezelője a szoboralak nyakára hurkolta a kötelet, és a bámészkodó tömeg hangos tetszésnyilvánítása mellett, mintegy „felakasztva” helyezte azt a több méter magas talapzatra. Ezt követően a darust a KGB munkatársai azonnal őrizetbe vették és elvezették a helyszínről.

Lenin-szobor, szobordöntés, Ukrajna, Kárpátalja, Csap,

A Lenin-szobrot több mint tíz évig nem sikerült eltávolíttatni a kisváros központjából az akkor még befolyásos helyi kommunista aktivisták ellenállása miatt. Az emlékművet, nagyrészt a helyi magyarság nyomására, csak 2000-ben tudták átvinni – kompromisszumos megoldásként – a nyugdíjasok otthona elé.

Ukrajnán egyébként az utóbbi hetekben valóságos Lenin-szobordöntési hullám söpör végig. A jelenséget az ukrán média „Lenin-hullás”-nak keresztelte el. Az utóbbi hónapokban összesen kilencven Lenin-emlékmű hullott a porba, főként Közép-Ukrajnában. Az elmúlt héten negyven városban döntötték le az 1917-es nagy októberi szocialista forradalom vezérének a szobrát.

Lenin-szobor, szobordöntés, Ukrajna, Kárpátalja, Csap,

Kelet- és Dél-Ukrajnában még mindig szenzáció számba megy a Vlagyimir Iljics Leninnek állított emlékművek megszüntetése, a múlt szombaton például Mikolajivban 10 ezren gyűltek össze, hogy tanúi legyenek a központban álló Lenin-szobor eltávolításának. A szovjet forradalmár szobrának ledöntésére irányuló kísérletek több kelet-ukrajnai nagyvárosban komoly ellenállásba ütköznek.

Ugyanakkor Nyugat-Ukrajnában még az 1990-es évek elején megszüntették a legtöbb Lenin-emlékművet. Ebben a térségben jelenleg az egyéb szovjet emlékművek felszámolása zajlik, a Lemberg megyei Sztrij városában a múlt szombaton a szovjet katona emlékművét döntötték le.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.