2014. február 22., szombat

Janukovics elmenekült, olajra lépett a kormány is

Viktor Janukovics ukrán elnök állítólag Harkivba utazott; az ukrán kormány tagjainak többsége is felszívódott, a miniszterek elhagyták munkahelyüket és ismeretlen helyre távoztak, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás. Cikkünk folyamatosan frissül...


erőszak, Kijev, Majdan, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Az ellenzéki Haza párt egyik képviselője, Olekszandar Turcsinov szerint ilyen körülmények között a parlamentnek kötelessége átvállalnia a teljes felelősséget az ország helyzetérért, azonnali hatállyal hozzá kell látnia a hatalmi jogkörök gyakorlásához.

Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.

Közben indoklás nélkül benyújtotta lemondását Igor Kaletnik parlamenti alelnök - ezt a törvényhozás másik alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij jelentette be. Előzőleg arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy betegsége és gyógykezelése miatt lemondott Volodimir Ribak házelnök is.

Timosenko szövetségese az új ukrán házelnök

Az ukrán parlament Olekszandar Turcsinovot, a törvényhozás újonnan megválasztott új elnökét bízta meg a kormány vezetésével egy új kabinet létrejöttéig, és határozatot fogadott el Julija Timosenko bebörtönzött miniszterelnök szabadlábra helyezéséről.

Olekszandar Turcsinov megválasztása utáni parlamenti beszédében a koalíciós kormány mihamarabbi létrejöttéért szállt síkra.
Azzal fordulok az összes képviselői frakcióhoz, csoporthoz, független képviselőhöz, hogy az alkotmány helyreállítása nyomán azonnal lássunk hozzá a koalíciós kormány megalakításához - hangoztatta.
A 49 éves politikust, aki a Haza Párt első elnökhelyettese, Julija Timosenko "jobb kezeként" tartják számon. Timosenko bebörtönzése után vette át a párt irányítását. Turcsinov 1993-ban Leonyid Kucsma akkori miniszterelnök tanácsadója volt, majd megalakította a Kucsmát elnöki hatalomhoz segítő Hromada (Gyűlés) nevű pártot.

A politikus 1999-től politizált a Timosenko vezette Haza tömörülésben, 2005-ben fél éven át a belbiztonsági szolgálat főnöke, majd 2007-től 2010-ig miniszterelnök-helyettes volt.

Az ukrán parlament szombaton elfogadta a Timosenko szabadlábra helyezéséről szóló határozatot, amelyet 322 képviselő támogatott. Egy órára rá olyan hírek kaptak lábra a kijevi médiában, hogy a volt miniszterelnököt már szabadon is engedték, de a hír tévesnek bizonyult.

Mindenesetre a nyilatkozatokból ítélve biztosnak tűnik, hogy Timosenkót hamarosan, akár már szombaton elengedik, rokonai már el is indultak Harkivba, illetve az Európai Parlament küldöttsége is elrepült Brüsszelből Kijevbe, hogy találkozzon vele.

Timosenkót 2011-ben ítélték hét év börtönbüntetésre az Oroszországgal kötött, Ukrajna számára előnytelen gázszerződés miatt, de az ellenzék és az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette az ítéletet.

A parlament Arszenyij Avakovot, az ellenzéki Haza párt képviselőjét, Timosenko egykori közeli munkatársát választotta az ország új belügyminiszterének. Az előző ügyvezető belügyminisztert, Vitalij Zaharcsenkót pénteken váltotta le az ukrán törvényhozás azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Sajtóértesülések szerint Zaharcsenko ezt követően Fehéroroszországba szökött.

Órákon belül szabadon engedik Timosenkót

Két-három órán belül lesz szabad Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök - közölte szombaton újságírókkal annak a harkivi kórháznak a képviselője, ahol a volt kormányfőt kezelik. 


Jelenleg a kiengedésével kapcsolatos adminisztratív teendőket végzik - tette hozzá az illetékes. Arra a kérdésre, hogy hová távozik Timosenko, a tisztviselő átadta a szót Julia Timosenkónak, aki annyit válaszolt, "repülni fogunk".

Helyi tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy a harkivi repülőtérre két órán belül repülőgépet várnak, amely fedélzetére veszi Julia Timosenkót.

Visszatérnek a 2004-es alkotmányhoz

Az ukrán parlament határozatot fogadott el a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről az elnök jóváhagyása nélkül.


A határozat kimondja, hogy a dokumentum érvényét veszíti, mihelyt Janukovics aláírja a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről szóló törvényt, amelyet pénteken szavazott meg a parlament.

Az ukrán parlament a 2004-es narancsos forradalom után módosította az alkotmányt, korlátozva az elnöki jogköröket, de 2010-ben az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a módosításokat.

Janukovics puccsnak minősítette a kijevi eseményeket, nem mond le

A kijevi eseményeket banditák államcsínyének minősítve Janukovics az Interfax hírügynökség szerint kijelentette: a parlament által hozott törvények illegitimek, ő pedig Ukrajna területén maradva mindent megtesz azért, hogy az ország ne szakadjon szét.


A Harkivban tartózkodó Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Egy helyi televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, még mindig ő Ukrajna törvényes elnöke.

Azt is közölte, hogy egyelőre az ország keleti felében marad.

Janukovics Harkivban a nap folyamán találkozik választóival és megjelenik a helyi tévében - mondta szombaton az államfő Kijevben tartózkodó tanácsadója, Anna Herman.

Eddig ellentmondásos hírek érkeztek az államfő hollétéről, aki péntek éjjel hagyta el Kijevet, állítólag azért, hogy Harkivban részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán, de azóta senki se látta. A harkivi repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép.

Különféle értesülések jelentek meg az elnök terveiről is, így a Versziji című orosz hírportál úgy tudta, hogy Janukovics le fog mondani, de előtte katonai segítséget kér Oroszországtól. A The Financial Times című brit pénzügyi napilap megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó magas rangú moszkvai kormányilletékest, aki szerint Oroszország kész lenne háborúba bocsátkozni a krími térségért, és megvédeni az ottani oroszajkú lakosságot.

Klicsko: május 25-ig tartsák meg az előre hozott elnökválasztást

Viktor Janukovics államfő elhagyta Kijevet, és az ukránok számára az egyetlen lehetőség az előrehozott elnökválasztás megrendezése május 25-ig - közölte szombaton Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető a parlament rendkívüli ülésén.

erőszak, Kijev, Majdan, Ukrajna, ukrán tüntetések, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,
Ma Janukovics elhagyta Kijevet. Ukránok millió számára az egyetlen lehetőség az előre hozott elnökválasztás" - hangoztatta az Ütés párt elnöke a szombat délelőtt megkezdődött rendkívüli ülésszakon, amelyen az ellenzék Janukovics lemondását követelő határozatát vitatják meg.
Janukovics holléte nem ismeretes, korábbi közlések szerint az északkelet-ukrajnai Harkivba utazott, ahol pártjának tagjai tanácskoznak. Rezidenciája az ukrán főváros közelében üres, őrök sem őrzik, az újságírók ki-bejárkálnak médiajelentések szerint.

Janukovics lemondását követelő határozatot terjesztenek a parlament elé

Viktor Janukovics ukrán államfő lemondását követelő határozati javaslatot terjeszt szombaton az ukrán parlament elé a Vitalij Klicsko vezette ellenzéki Ütés párt.

Ezt a párt szóvivője, Okszana Zinovjeva jelentette be szombat reggel. A határozat lehetővé teszi a parlament számára az előre hozott választás kiírását - tette hozzá.

Janukovics elhagyta a fővárost

A kelet-ukrajnai Harkivba utazott Viktor Janukovics ukrán elnök péntek éjjel - értesült az ukrán sajtó. Az információt megerősítette egy magas rangú amerikai diplomata is, aki az ukrán külügyminisztériumtól úgy tudja, hogy az államfő egy politikai találkozón vesz részt. A diplomata emlékeztetett arra, hogy az említett régió Janukovics támogatóinak fellegvára.

Mint fogalmazott, "nem szokatlan, hogy miután fontos politikai döntést hoz, az elnök Keletre látogat, ahol a bázisa található". A sajtó szerint az elnök az oroszországi Szocsiba utazik majd tovább, a téli olimpiai játékok vasárnapi záróünnepségére.
TÉMÁBA VÁG:

Harkivban tanácskozik szombaton a jelenleg kormányzó Régiók Pártja. A párt egyik képviselője, Nesztor Sufrics ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélésen már az ellenzéki szerepre való áttérésről lesz szó.

Janukovics pénteken megállapodást írt alá az ellenzéki vezetőkkel a decemberig megtartandó előre hozott elnökválasztásról és nemzeti egységkormány megalakításáról. A megállapodást ugyanakkor a kijevi tüntetők nem fogadják el, és az elnöki palota lerohanásával fenyegetőznek arra az esetre, ha az államfő nem mond le posztjáról haladéktalanul.

Az ukrán parlament korábban egyébként feltétel nélküli amnesztiát szavazott meg mindazoknak, akiket a tüntetésekkel kapcsolatban vettek őrizetbe, és módosította a büntető törvénykönyvet is, amivel megnyílt az út a bebörtönzött volt kormányfő, Julija Timosenko szabadon bocsátása előtt is.

Feszült a helyzet

Az Ukrajnát sújtó belső válság rendezését célzó megállapodás aláírását követően is feszült maradt a helyzet Kijevben, a Függetlenség terén tüntető tízezrek szombatra virradóra sem tágítottak attól a követelésüktől, hogy Viktor Janukovics elnök azonnal távozzék a hatalomból.

Éjszaka súlyosabb incidensről nem érkeztek hírek, de a tüntetők még előző este ultimátumot adtak Janukovicsnak, amelyben fegyveres felkeléssel fenyegették meg, ha nem teljesíti követeléseiket. A pénteken kötött megállapodással szombaton az ukrán parlament is foglalkozik.

Janukovics ugyanakkor több értesülés szerint már nem tartózkodik a fővárosban, hanem politikai "fellegvárába", Harkivba utazott a Régiók Pártjának kongresszusára. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség mindazonáltal úgy értesült, hogy a Janukovicsot szállító repülőgép szombat reggelig nem érkezett meg a kelet-ukrajnai városba.

A tüntetők egyik portálja éjszaka arról számolt be, hogy aktivistáik folyamatosan ellenőrzik a kijevi nemzetközi repülőtérre tartókat. Egyebek között azt kívánják megakadályozni, hogy a kormánypárt képviselői elhagyják az országot.

Az államfő és az ellenzéki vezetők között - nemzetközi közvetítéssel - született megállapodás egyebek között előre hozott elnökválasztásról és nemzeti egységkormány megalakításáról szól. A kompromisszumot, amelynek egyik célja az utcai feszültség mielőbbi enyhítése, vezető külföldi politikusok is üdvözölték, ugyanakkor egyöntetűen hangoztatták, hogy az abban foglaltakat gyorsan meg is kell valósítani.

Benyújtotta lemondását a parlamenti elnök

Benyújtotta lemondását szombaton Volodimir Ribak ukrán parlamenti elnök - jelentette a kijevi média.


Az UNIAN hírügynökség szerint Ribak nem jelent meg szombat reggel a törvényhozás ülésén, a parlament alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij pedig arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az elnök közleményben jelentette be: lemond tisztségéről, döntése betegségével, illetve gyógykezelésével függ össze.

A parlament szombati üléséről gyakorlatilag hiányzik a kormányzó Régiók Pártja, 185 képviselője közül csak 23-an vannak jelen az ülésteremben.

Fehéroroszországba szökhetett a tömegbe lövető belügyminiszter

Fehéroroszországba szökött állítólag Vitalij Zaharcsenko leváltott ukrán ügyvezető belügyminiszter - jelentette szombat reggel az UNIAN ukrán hírügynökség.

Zaharcsenko szökéséről Tetjana Mokridi ellenzéki aktivista tájékoztatott a Facebook közösségi portálon. Előzőleg Andrij Parubij, az ellenzéki Haza párt képviselője, a Majdan "ellenállási" parancsnoka is azt mondta: olyan információi vannak, hogy a belügyminiszter kísérletet tesz az ország elhagyására.

Az ukrán parlament pénteken mentette fel Zaharcsenkót azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az ügyvezető belügyminiszter túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon is, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI