2014. február 17., hétfő

Emléktáblát avattak a Cozma-gyilkosság helyszínén

Bronz emléktáblát állítottak azon a helyen - egy veszprémi szórakozóhely előtt - ahol öt évvel ezelőtt meggyilkolták Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdázóját.


Marian Cozma, emléktábla, megemlékezés, Cozma-gyilkosság, MKB-MVM Veszprém,

Az emléktáblát - amelyen a felirat arra emlékeztet, hogy az MKB Veszprém román kézilabdázóját ezen a helyen ölték meg 2009. február 8-án, valamint román és magyar nyelven a Nyugodj békében! búcsúmondat szerepel - a Városi Nyilvánosság Alapítvány készítette el, támogatók segítségével.

Az avatóünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elmondta: Marian Cozma tehetséges családból érkezett, szülei és honfitársai büszkén engedték el Veszprémbe, ahol nagy múltja és kultusza van a kézilabdázásnak. Szeretetreméltó egyénisége és tehetsége miatt mindenki szerette, mindenkinek kedvence volt, nekünk is, aki befogadtuk. Értelmetlen halálával egy ígéretes sportkarrier szakadt félbe.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az emberek öt évvel ezelőtt éppen itt, a Virág Benedek utcában gyűltek össze, s "döbbenten gondoltunk vissza egy olyan mozzanatra, amikor az emberben feltámad a gyilkos, az emberben feltámad az állat, és megöli egyik embertársát. Egy olyan embertársát, akire ez a város büszke volt."
Kicsit mindannyian meghaltunk, veszprémiek, akik úgy éreztük, Veszprémben baj nem történhet. (...) S ebben az esetben nem vigasztal bennünket, hogy nem veszprémi volt az elkövető. Itt történt. 
Kell hogy legyen emlékműve Marian Cozmának Veszprémben is, hogy az emberek, akik ezen a járdán járnak, megértsék, hogy Marian Cozma a miénk, és mindig is a miénk lesz, másrészt, hogy egy ilyen szeretetreméltó városban is megtörténhetnek szörnyűségek, ha nem vigyázunk egymásra.
Marian Cozma, emléktábla, megemlékezés, Cozma-gyilkosság, MKB-MVM Veszprém,
Marian Cozma (Bukarest, 1982. szeptember 8. – Veszprém, 2009. február 8)
Kálomista Gábor filmproducer, az MKB-MVM Veszprém társelnöke Marian Cozma édesapját méltatta, aki fia halálhíre után is higgadtan próbálta csillapítani a kedélyeket. Igazságot azonban csak részben sikerült szolgáltatni, "hiszen a magyar bíróság úgy ítélte meg, hogy ez mégse volt olyan súlyos bűncselekmény, s ez mélyen felháborította az egész magyar közvéleményt."
Úgy gondolom, hogy ezek az emberek, akik aljas, mocskos módon megölték Marian Cozmát, nagyobb büntetést érdemeltek volna, nem pedig azt, hogy néhány év múlva ugyanúgy rettegésben tarthassanak embereket - fogalmazott Kálomista Gábor.
Felhívta a figyelmet arra, hogy Cozma temetésén a románok tapssal fogadták a magyar megemlékezőket. Úgy véli, Cozma a halálával megmutatta, hogy románok és magyarok között nincs feszültség, s a két nemzet között barátság van.

Marian Cozma, emléktábla, Nagy László, Veszprém
A kézilabdacsapat nevében Nagy László csapatkapitány emlékezett meg Marian Cozmáról. Mint mondta, az európai kézilabda-társadalom sokáig a tragikus eseményről beszélt. Csodálatos kézilabdázó volt, aki előtt remek karrier állt - jelentette ki Cozmáról. "Emlékünkben örökké élni fogsz, és sikerünknek mindig részese leszel" - mondta Nagy László.

A járdába süllyesztett bronz táblánál az alapítvány minden évben megemlékezést tart Marian Cozma halálának évfordulóján.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.

Forrás: MTI