2014. február 14., péntek

Business Insider: a tordai sóbánya a világ legklasszabb földalatti látványossága

A Business Insider nevű tekintélyes amerikai online magazin tegnapi kiadásában a világ legklasszabb földalatti látványosságairól állított össze és közölt egy tízes listát, aminek az első helyén a tordai sóbánya áll.


Business Insider, turizmus, Erdély, Tordai sóbánya,
A fotógaléria megtekintéséhez és a tordai sóbányával kapcsolatos további érdekes tudnivalókért kattintson a fotóra! 
Mindezt nem sokkal azután, hogy a tordai sóbánya felkerült szintén a Business Insider által összeállított impozáns, nem felkapott turisztikai célpontok listájára is: a magazin a világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványossága közé sorolta a Kolozsvár közelében található bányát.

Néhány napja az idén Oscar-díjra jelölt amerikai színész és énekes, Jared Leto is arról számolt be a Twitteren, hogy mennyire lenyűgözte a tordai sóbánya szépsége.
A tordai bányában 1690 óta termeltek ki sót, a bányamunka 1932-ben szűnt meg, ma már csak turisztikai látnivaló, bányamúzeum és a légzőszervi betegek terápiás zarándokhelye.

Torda város leghíresebb turisztikai célpontja, igen komoly turistaattrakciónak számít: található benne amfiteátrum, óriáskerék és játszótér, belső csónakázó-tó, panorámalift, minigolf pálya és asztalitenisz terem is.

Megtekinthető benne a kitermelt sótömbök felszínre szállítására épített, 150 éves, fából készült emelőszerkezet, a Gizella-tárnában pedig barlangterápiás központ működik.

A sóbánya levegőjének magas páratartalma, egyenletes hőfoka (10-12 Celsius-fok), abszolút allergén-, kórokozó-, mikroorganizmus- és pormentessége, valamint a kedvező koncentrációjú nátrium-klorid aeroszolok gyógyító hatással vannak a légzőszervi megbetegedésekre.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.