2014. február 19., szerda

1956 Budapest. 2014 Kijev? Az ukrán pokol

Kiújultak az összecsapások kedden az ukrán tüntetők és a rendőrök között Kijevben. A rendőrség az ultimátum lejárta után megkezdte a tüntetők kiszorítását a Függetlenség teréről, a harc egész éjjel tartott. 


Ukrajna, ukrán tüntetések, Kijev, erőszak, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Az összecsapásoknak immár legalább 25 áldozata van, ellenzéki források az összes sérült számát ezer fölöttire becsülik.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendvédelmi erők kilenc tagja halt bele lőfegyverek okozta sebesülésekbe, további 371 belügyi alkalmazott szorult orvosi ellátásra, közülük 349 kórházi ápolásra, hetvennégy rendőrt lőfegyverrel sebesítettek.

Egy újságíró is életét vesztette: kórházba szállítása után belehalt lőtt sebeibe a Vesztyi című lap munkatársa. A férfit állítólag kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték.

A tegnapi volt a legvéresebb nap Ukrajna történetében azóta, hogy az ország a szovjet időket követően visszanyerte függetlenségét.

Ukrajna, ukrán tüntetések, Kijev, erőszak, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,
Éjjel lekapcsolták a közvilágítást a téren, amely szinte egészében lángokban állt, mert a tüntetők sátraikat és a barikádokat felgyújtva vontak "válaszfalat" saját soraik és a rendvédelmi szervek között.
A Függetlenség terén kigyulladt a tüntetők által főhadiszállásként használt Szakszervezetek Háza, valamint egy kereskedelmi központ, továbbá a konzervatórium épülete is. Ma reggel a tűzoltóknak itt abba kellett hagyniuk az oltást, mivel a lángoló épület negyedik és ötödik szintje között beomlás történt. A mentőalakulatok korábban 41 embert menekítettek ki az épületből. A Kijev központjában álló ingatlannál húsz tűzoltókocsi és több mint száz tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat.

Szerda hajnalban újabb rohamot indítottak a rendőrök az ellenzékiek állásai ellen Kijev központjában a Függetlenség terén miután Viktor Janukovics elnök és az ellenzéki vezetők tárgyalása nem hozott eredményt. A hajnali támadást könnyfakasztó- és hanggránátok zápora előzte meg.

A belügyi alakulatok körbevették a teret, amely most már gyalogosan is csak déli irányból a főutcáról, a híres Beszarabka piac felől közelíthető meg. A rendőrök előrenyomultak és állásokat foglaltak el a tér közepén álló emlékmű körül. Reggelre a tér közel felét ellenőrzésük alá vonták.

Ukrajna, ukrán tüntetések, Kijev, erőszak, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,

Janukovics a hajnali órákban fogadta az ellenzék vezetőit. Megbeszélésüket követően mindazonáltal az egyik résztvevő, Vitalij Klicsko, az UDAR (magyarul: Ütés) párt vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem tudtak megoldást találni az erőszakos cselekmények megállítására. Janukovics szerinte azt követelte, hogy a tüntetők feltétel nélkül hagyják el az általuk elfoglalt kijevi főteret.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy ők az emberéletek megóvása érdekében az azonnali fegyvernyugvás kihirdetését, a rendfenntartó egységek visszavonását követelték. Hangsúlyozta: azzal, hogy a hatalom ezt nem tette meg, Ukrajna drámai fordulóponthoz érkezett.
KAPCSOLÓDÓ:

Janukovics a találkozót követően felhívást intézett az ellenzéki vezetőkhöz és a lakossághoz. Ebben úgy fogalmazott, hogy az ellenzék "túllépte a határt", és a bűnösöket felelősségre fogják vonni. Felszólította az ellenzéki vezetőket, hogy kössenek kompromisszumot, és "találják meg a közös nyelvet" az ország érdekében.

Andrij Portnov, az ukrán államfő kabinetfőnökének helyettese eközben kijelentette, hogy az összecsapásokkal összefüggésben elkövetett törvénysértések súlyos bűncselekményeknek számítanak. A törvény a legszigorúbban bünteti a fegyverek zsákmányolását, a katonai és belügyminisztériumi létesítmények elfoglalását, továbbá terrorizmusnak tekinti a szándékos gyújtogatást, gyilkosságot, kínzást és megfélemlítést, valamint a bűncselekmények végrehajtásával való fenyegetést. Felszólította azokat, akik "elkövették ezeket a bűncselekményeket", hogy tegyék le a fegyvert és adják meg magukat a hatóságoknak, hogy elkerüljék a súlyosabb büntetést.

Ukrajna, ukrán tüntetések, Kijev, erőszak, Viktor Janukovics, Vitalij Klicsko,
A hatóságok felszólítása ellenére sem hagyják el Kijev főterét a kormányellenes tüntetők. Helyszíni tudósítások szerint a tiltakozók forradalmi dalokat énekelnek, táplálják az égő barikádok lángjait - így emelve égő falat a belügyi egységek elé -, és köveket halmoznak fel, hogy felkészüljenek a rendőrség újabb rohamára.

Kijev központi részében szerdán zárva tartanak az óvodák és az iskolák. A metró sem jár, viszont a felszíni közlekedést ingyenessé tették. A metrót "terrorveszélyre" hivatkozva nem nyitják meg a forgalom elől. A városvezetés arra kérte a kijevieket, hogy saját járművel ne induljanak útnak, különösen a belvárosban ne közlekedjenek, hanem használják inkább a felszíni tömegközlekedési eszközöket, amelyek sűrűbben járnak majd.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS A HELYSZÍNRŐL


Az ország más részein, mindenekelőtt a nyugati városokban is tartottak ellenzéki megmozdulásokat, elsősorban a kijevi erőszak miatt tiltakozva. Lembergben (Lviv) mintegy ötezer tüntető fegyvereket zsákmányolt egy laktanyában. A BBC-nek egy olvasó azt írta Lviv-ből, hogy a városban már egyáltalán nincs hatalmon Janukovics, mert a tüntetők elfoglalták az államapparátust, a katonaságot és az ügyészséget is. Ungvár lakosságát a város egyetemi diáksága szerdára hívta tüntetésre. Munkács főterén szerda délben tartanak népgyűlést, amelyen a kijevi összecsapások áldozataira emlékeznek.

A tüntetők mellé állt egy rendőri egység 

A rendőri egység vezetője, Petro Suliak alezredes hivatalosan közölte, hogy a továbbiakban nem ad ki bűnös parancsokat, és nem is teljesít ilyeneket. Mint mondta, az egysége nem fog szembeszállni az ukránok békés tüntetéseivel, mert az egysége az ukrán népet szolgálja.

Az alezredes hivatalos iratba is foglalta mindezt, amit pecséttel és aláírással is ellátott, valamint egy kamera előtt fel is olvasta a nyilatkozatát – számol be a Kyiv Post.

Szankciókra készül az EU

Az Európai Unió meg fogja vizsgálni a szankciók lehetőségét az ukrajnai erőszakos események felelőseivel szemben - jelentette be szerdán Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ashton uniós nagyköveti értekezletet hívott össze, amelyen közleménye szerint "minden lehetőséget megvizsgálnak majd, köztük a tüntetés erőszakos elfojtásának felelősei, illetve a jogsértések elkövetőivel szembeni szankciók opcióját is".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményében szintén jelezte: arra számít, hogy a tagállamok sürgősen lépéseket fognak tenni az ukrajnai erőszak felelőseivel szemben. Az EU tagállamainak külügyminiszterei csütörtökön rendkívüli ülést tartanak.

"Akinek ennyi vér tapad a kezéhez, az nem maradhat hatalmon."

Az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának elnöke, Hannes Swoboda azt közölte, Viktor Janukovics elnök játszik az ellenzékkel és az ukrán néppel, tetteti, hogy elkötelezett a párbeszéd iránt, és ugyanígy játszott az Európai Unióval is.
Hogy az akarata vagy a hatalma nincs-e meg a békés megoldáshoz, már nem számít: akinek ennyi vér tapad a kezéhez, az nem maradhat hatalmon - közölte Swoboda.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben ismételten a vérontás beszüntetésére szólította fel az ukrán hatóságokat és a tüntetőket. Szavai szerint "sokkolták" őt a Kijevben történt erőszakcselekmények.

Az ENSZ-főtitkár az erőszak elharapódzása miatt fejezte ki komoly aggodalmát, és New York-ban helyi idő szerint kedd este immár másodszor szólította önmérsékletre a szembenállókat. Úgy fogalmazott közleményében, hogy elsődleges cél a további instabilitás és vérontás elkerülése. Mindenkinek arra kell összpontosítania szerinte, hogy mihamarabb visszavezesse Ukrajnát a demokrácia és fejlődés útjára.

Joe Biden amerikai alelnök a kormányerők visszavonására szólította fel Janukovicsot, valamint arra, hogy a kormányzat gyakoroljon maximális önmérsékletet. Keddi telefonbeszélgetésükön - mint a Fehér Ház közölte - Biden értésre adta, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszakot, a konfliktus bármely résztvevője folyamodik is hozzá, de rámutatott, hogy a kormányzat különös felelősséget visel a feszültség enyhítéséért. John Kerry külügyminiszter pedig úgy fogalmazott, hogy "az országban tapasztalható mély megosztottságot nem lehet ártatlan vér kiontásával megoldani".

Ferenc pápa az ukrajnai erőszak leállítására szólított fel

Békére és megbékélésre szólította fel az Ukrajnában szemben álló feleket Ferenc pápa a szerdai általános audiencián. Az egyházfő kijelentette, aggodalommal követi a Kijevben zajló eseményeket.

Ferenc pápa biztosította az ukrán népet, hogy mellettük áll. Hozzátette, hogy imádkozik az erőszak áldozataiért, családjaikért és a sebesültekért.
Minden felet az erőszakos tettek befejezésére szólítok fel, az ország békéjét és megbékélését keressék! - fogalmazott Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott általános audiencián, több mint húszezer ember előtt.
Az ukrán kormány puccskísérlettel vádolja az ellenzéket

Puccskísérlettel vádolta az ellenzéket szerdán az ukrán kormány az erőszakba torkolló kijevi tüntetésekkel kapcsolatban.

Ez nem a demokrácia és nem egy társadalmi szemlélet kifejeződése" - mondta Szerhij Arbuzov kijelölt kormányfő szerdán a kormány ülését megnyitva. "Ez az emberek manipulálása, kísérlet az erőszakos hatalomátvételre" - tette hozzá Arbuzov az ukrán tömegtájékoztatási eszközök tudósításai szerint.

Moszkva szerint is államcsíny zajlik Ukrajnában

Moszkvában államcsínykísérletnek tartják mindazt, ami Ukrajnában történik, és határozottan elítélik a szélsőségesek erőszakos fellépését - jelentette ki az orosz államfő szóvivője szerdán.

Vlagyimir Putyin orosz államfő az éjjel telefonon beszélt Viktor Janukovics ukrán elnökkel, és amellett foglalt állást, hogy a rendezés kizárólagosan a törvényes hatalom révén lehetséges.

Időközben az orosz külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy Moszkva latba veti minden befolyását az ukrajnai válság békés rendezése érdekében.

Ukrajnában novemberben kezdődött a kormányellenes elégedetlenségi mozgalom, azután, hogy Viktor Janukovics az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását, és sokak szerint Oroszország felé kormányozza a köztársaságot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Amennyiben tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon is, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI