2014. január 9., csütörtök

Gyönyörű képek a megdermedt Niagara-vízesésről

Az Észak-Amerikát sújtó szokatlan hideg egészen látványos jelenségeket okoz. Ritkán látni például fagyottan a Niagara-vízesést.


Kanada, USA, időjárás, tél, hidegrekord, Niagara-vízesés,
A jelenségről élő webkamerán is meg lehet győződni.
A Reuters fotósa, Aaron Harris készítette ezeket a képeket a jeges folyóról és a vízesésről. A vízesés természetesen nem fagyott meg teljesen, továbbra is zuhog a víz a magasból, de elég nagy részén tűnik úgy a hatalmas jégcsapok miatt, mintha minden megdermedt volna.

A hideget – az egyébként sem túl kellemes idei tél mellett – az északi-sarki állandó ciklon (polar vortex) felől érkező hideg levegő okozza. Ez az óramutató járásával ellentétesen mozgó hideg, sűrű levegő egészen az USA déli államaiig elér, a Nagy-tavak, illetve más folyók és tavak is befagyhatnak, illetve egy részük be is fagyott.

Kanada, USA, időjárás, tél, hidegrekord, Niagara-vízesés,

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerdán kiadott összesítése szerint a rendkívüli hideg következtében az elmúlt három napban 21-en veszítették életüket az országban. Több áldozat hajléktalan volt, öt ember hólapátolás közben esett össze. A hőmérséklet keddre mind az 50 szövetségi tagállamban fagypont alá esett, beleértve Hawaiit is.
KAPCSOLÓDÓ:

Négy nap leforgása alatt az Egyesült Államokban összesen 18 ezer repülőjáratot töröltek, de a hideg időjárás komoly fennakadásokat okoz a közúti forgalomban is. A földgázfogyasztás kedden minden korábbi rekordot megdöntött az Egyesült Államokban és szerdán országszerte 41 ezren vártak az áramszolgáltatás helyreállítására, közülük több mint 10 ezren Indianában.

Kanada, USA, időjárás, tél, hidegrekord, Niagara-vízesés,

Kanada, USA, időjárás, tél, hidegrekord, Niagara-vízesés,

Atlantában, ahol kedden -14 fokot mértek, szerdán napsütés volt és a hőmérő kijelzője 5 fokot mutatott. Duluthban és Minnesotában ugyan csak -34 fok van, de ez is 11 fokos felmelegedést jelent az előző naphoz képest. A meteorológusok által az elmúlt napokban Chiberia néven emlegetett Chicagóban a keddi -20-ról szerdára -17-re, csütörtökre pedig -9-re mérséklődött a fagy, pénteken pedig várhatóan megindul az olvadás.

Szombatra az Egyesült Államok egész területén az évszakban megszokottnál melegebb idő lesz. A hőingadozás igen erős: New Yorkban a hét végére 10 fok körüli hőmérsékletet jósolnak, ami azt jelenti majd, hogy egy hét alatt leforgása alatt egy 27-32 fokos lehűlés és ugyanilyen arányú felmelegedés ment végbe.

hidegrekord, időjárás, Kanada, Niagara-vízesés, tél, USA, Aaron Harris

hidegrekord, időjárás, Kanada, Niagara-vízesés, tél, USA, Aaron Harris

Forrás: Kanada Világa | Reuters | MTI

Ha tetszett a cikk és tetszik az oldal, nyomj egy "tetszik"-et és oszd meg ismerőseiddel is. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebook-on, mert sok mindent csak ott találsz meg; rengeteg színes, extra tartalommal várunk Rád: hasznos tudnivalók, linkek, fotók, videók, rövid- és gyorshírek.