2013. december 12., csütörtök

Gábor Lajos: Székelyföld, én így szeretlek (interjú & videó)

Előszeretettel foglalkozunk az általunk mozgófestményeknek is nevezett time-lapse típusú videókkal; számtalan káprázatosabbnál káprázatosabb idő múlását érzékeltető produkciót bemutattunk már Magyarországról - főként Budapestről - és a világ különböző, ismert vagy kevésbé ismert tájairól és városairól, viszont a Székelyföldet prezentáló kisfilmhez ezidáig nem volt szerencsénk.


fényképészet, Gábor Lajos, photo, Székelyföld, Székelyföld én így szeretlek, time-lapse, interjú, Jézus-kilátó,
A csaknem huszonhárom méter magas Jézus Szíve-kilátó a székelyföldi Gordon-tetőn.
A hiánypótló, Székelyföld egy részének festői szépségű tájait bemutató time-lapse videót Gábor Lajos fotográfus készítette el, akinek mottójával - "Fotózni. Szenvedélyből." - szinte mindent elárultunk a kisfilmről, de azért megkerestük Lajost is, akit arra kértünk, avasson be minket és olvasóinkat eddigi legfontosabb projektjébe.

Talán ez magától értetődik, mégis megkérdem: honnan a Székelyföld iránti szeretet?
Egy Székelyudvarhely melletti falucskában, Máréfalván nőttem fel. Ez talán a neveltetésemből adódik, de már gyermekkoromban rajongtam a szülőföldemért. Igencsak közel áll hozzám népi kultúrája, hagyományai; táji szépsége és építészete a mai napig lenyűgöz. Több módon is kifejeztem az évek során az iránta érzett ragaszkodásomat, szeretetemet.
Mikor kezdtél fotózni, és mit jelent számodra a fotózás? Melyek a kedvenc témáid?
A fotózással 2008-ban ismerkedtem össze. Bár ez viszonylag későn történt, de kárpótlásul mondhatom azt, hogy ez szerelem volt első látásra. A szenvedélyemmé vált. 
Nem tudnék kiválasztani egy témát, hogy melyikben érzem igazán otthon magam, afféle "mindenevő" vagyok. Képtelen vagyok hűséges maradni csupán egyetlen témához. Ugyanúgy csábít egy igazi, jó portréfotó, vagy akár szocio, mint egy hajnali fotózás egy ködös falucska fölött.
De vajon mindenben maximálisan teljesít az, aki mindent csinál?
Mondják, hogy aki mindent csinál, az semmiben sem igazán jó. Ezzel én is egyet értek. Nem is azért foglalkozok vele, hogy a legjobb legyek valamiben, csupán mert nagyon szeretem.
Gondolom, nem csak kézbe veszed a gépedet egy természetbe való kiruccanás alkalmával, ennél több előkészületet igényel egy jó fotó vagy sorozat. A jó paphoz hasonlóan egy fotósnak is érdemes holtáig tanulni...
Meg kell említenem, hogy nagy kedvenceim közé tartoznak a több órás asztro-tájképek. Emlékszem, mikor pár éve találkoztam először ilyenekkel, el nem tudtam képzelni, hogyan valósíthatták meg őket. Addig kísérletezgettem, amíg rá nem jöttem. Ha valamit nem tudtam, mindig jobban szerettem kikísérletezni a dolog nyitját, mint megkérdezni valakit; úgy hiszem, így sokkal maradandóbb lesz a tudás.
Az állóképek videóvá való összefűzése viszonylag új műfaj. Mikor ismerkedtél meg vele? Kihívás volt számodra a kisfilm elkészítése?
A time-lapse videó fogalmával is az elmúlt egy-két évben találkoztam. Mikor először láttam ilyet, elhatároztam, hogy ezt nekem is muszáj lesz kipróbálnom. Egy jó felszerelés nagy mértékben megkönnyítheti a fotós dolgát, de azt tudni kell, hogy egy ilyen videó elkészítésének a legfontosabb tényezője az idő. Rengeteg időt felemészt. Csak hogy érezhető legyen a dolog súlya, levezetem: a pár perces videó egyetlen másodperce 24 képkockából tevődik össze, azaz egyetlen másodperchez 24 fotó szükséges.
Hozzávetőleg mennyi időt vet igénybe az összes fotó elkészítése?
A nappali fotók 7 illetve 15 másodpercenként készültek, míg az éjszakai fotók 30 másodpercenként. Azaz egy másodpercnyi nappali felvételhez 3-6 percet kellett a fényképező mellett állnom, míg az éjszakai felvételek esetében 12 percet. A jelenetek akár több hónap eltolódással is készülhettek, ugyanis nagyjából június és november között fotóztam.
Hol készültek a videóhoz használt fotók, és milyen felszerelést használtál?
Több település több mint 20 helyszínén állítottam fel a fényképezőgépet, többek közt Máréfalva, Fenyéd, Homoródfürdő, Zeteváralja, Farkaslaka, Homoródszentmárton, Szentegyháza és Recsenyéd határában. 
Használt felszerelés: Canon 40D, Canon 50D, Canon 5dmkII, Tokina 11-16 2,8, Canon 70-200 2,8, programozható távkioldó, Slik állvány.
Mivel ez egy hobbi-videó, azaz csak saját szórakozásból, saját költségen, a szabadidőmet felhasználva készült el, így közel sem volt lehetőségem teljes Székelyföldet felölelő videót készíteni. De van tervben folytatás.


Ha kíváncsiak Gábor Lajos további munkáira, azokat személyes honlapján ITT, vagy Facebook-oldalán ITT tekinthetik meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.