2013. december 28., szombat

A világ legnépszerűbb politikusa

Lehülyézte az argentin politikusokat, összeveszett az amerikai elnökkel, sznobnak nevezte a brazil turistákat, mégis a világon az egyik legnépszerűbb politikus, a világsajtóban előszeretettel nevezik a világ legszegényebb elnökének.


Jose Mujica, Uruguay, Latin-Amerika, Dél-America
Pulóvert hord, roskadt házban él.
Az emberiség jövőjéről szóló elmélkedéseiről híres, de fel van vágva a nyelve, és gyakran meggondolatlanul is eljár a szája. Egy biztos: nem bort iszik és vizet prédikál, azt az életmódot követi, amit szavaiban képvisel; nem ért egyet a legszegényebb elnök titulussal. Szerinte egyszerűen csak józan életet él.

José Mujica, Uruguay államfője fellép a kapzsiság, a túlfogyasztás, a természetkárosítás ellen - miközben kezdeményezésére hazájában épp legalizálták a marihuána fogyasztását.

Több mint 14 évet töltött az Uruguayt 1973 és 1985 között irányító katonai diktatúra börtöneiben. A rezsim túszként tartotta fogva nyolc másik társával együtt. Azzal fenyegették, hogy ha megint elszaporodnak a gerillaakciók - emberrablások és bankrablások, amelynek zsákmányát általában a szegények között osztották szét -, akkor végeznek velük.

Jose Mujica, Uruguay, Latin-Amerika, Dél-America
Jose Mujica: "Elhagytuk a vallást és a filozófiát. Ami maradt, az az automatizmus, hogy azt tegyük, amit a piac diktál."
Összesen tíz évet töltött magánzárkában, ami egy földbe vájt lyuk volt, előfordult, hogy egy éven keresztül nem mosakodhatott, egyedüli társasága egy apró béka és patkányok voltak, amelyeket kenyérmorzsákkal etetett, mégis ép ésszel jött ki a börtönből. Az 1985-ös rendszerváltás után amnesztiával szabadult. 

Kiszabadulása után letett arról, hogy fegyverrel váltsa meg a világot, és politikusnak állt. Előbb képviselő majd szenátor lett. 2009-ben elnökké választották, de a baloldali eszmeiséghez mindig hű maradt: máig kitart az egyszerű életmód mellett.

Gyorsan világhírű lett. Jelentősen visszavett az állam luxuskiadásaiból, palotákat adott el, és a pénzt jótékony célra fordította. Közben pedig az országban engedélyezték a melegházasságot, az abortuszt és a marihuánafogyasztást.

Jose Mujica, Uruguay, Latin-Amerika, Dél-America
Jose Mujica, Uruguay köztársasági
elnöke Montevideo melletti
kis farmján egyik kutyájával.
A honfitársai által csak Pepének becézett Mujica vidéki házában él, zöldség- és virágtermesztésből teremti elő napi betevőjét; elnöki fizetése 90 százalékát, mintegy 2,6 millió forintnak megfelelő peso-t jótékonysági célokra fordítja, civilszervezeteknek adományozza - egy hajléktalanokat lakáshoz segítő szervezetet támogat -, elnöki terminusa végén pedig a volt államfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni.

Három évvel ezelőtti megválasztása után az elnöki palota kényelméért nem hagyta el bádogtetős házát, mely mentes a fényűzéstől. A 45 négyzetméteres házban szenátorként dolgozó feleségével él együtt; az elnököt nem érdeklik a formaságok sem: öltönyéhez nem hord nyakkendőt, kedvelt viselete a kitérdelt farmernadrág és a kötött pulóver.
Nem akarok a szegénység apostola lenni, de ki nem állhatom a pazarlást, a haszontalan költekezést, az energiapocsékolást. Egy megfontolt, józan életmóddal a bolygón élő hét milliárd embernek meglenne mindene, amire szükségük lehet.
A marihuána legalizálása mögött is a pazarlás elleni logika húzódik meg. Az uruguayi parlament az elnök kezdeményezésére karácsony előtt szavazta meg azt a jogszabályt, mely állami monopóliummá teszi a marihuána termesztését és forgalmazását. A dél-amerikai ország az első lett a világon, ahol a teljes előállítási és értékesítési lánc törvényessé válik, igaz, bizonyos keretek között. Ezzel az évi 75 millió dollárra becsült, jelenleg illegális forgalom utáni haszon a drogbárók helyett a kincstárat gyarapítaná.

Intézkedéseit a sajtó előszeretettel nevezi liberálisnak, a marihuána engedélyezése azonban nem erről szól, hanem arról, hogy a fogyasztókat távol tartsák a bűnözőktől.

Jose Mujica, Uruguay, Latin-Amerika, Dél-America
A volt gerillavezér, a melegházasságot, a marihuánát és az abortuszt is legalizáló Mujica azt jelentette be, hogy örökbefogadna 30-40 szegény gyereket, miután lejár elnöki mandátuma.
Kezdeményezései nem mindig nyerték el az uruguayiak többségének tetszését, hazai népszerűsége az elmúlt időszakban megcsappant, de Mujicát ez nem érdekli különösebben.

"Tojok rá" - mondta a New York Timesnak a mindig őszinte Mujica, aki szemrebbenés nélkül lehülyézte az argentin politikusokat, a brazil turistákat lesznobozta, Hugo Chávez venezuelai elnököt autokratának nevezte, Barack Obama amerikai elnöknek pedig egyenesen a szemébe mondta, hogy azonnal vonja ki a csapatait Afganisztánból.

Idén áprilisban - abban a hiszemben, hogy nincs bekapcsolva a mikrofonja - banyának nevezte Cristina Fernández de Kirchner argentin elnököt, és nem kímélte annak 2010-ben elhunyt férjét, az előző államfőt, Néstor Kirchnert sem. 
Ez a vén banya rosszabb, mint az ura volt. Az inkább számított politikusnak, emez viszont csak makacskodik - mondta.
A dél-amerikai baloldali elnökök demokratikusabb vonulatába tartozó Mujica egyik tavalyi, a fenntartható fejlődésről szóló ENSZ konferencián mondott beszéde nagy karriert futott be, levette a lábáról a világsajtót, neve világszerte ismert lett. Gyakran idézik tőle az ókori római filozófus, Seneca szavait is: "nem az a szegény, akinek csak kevese van, hanem aki többet kíván".
Azt kérdezem magamban: Mi történne, ha Indiában az emberek családonként ugyanannyi autóval rendelkeznének, mint a németek? Mennyi oxigén maradna nekünk, hogy belélegezhessük?
A beszéd magyar felirattal ellátott változata:Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Heti Válasz | Origo | Financial Times | New York Times | The Guardian